[chirp_users] Fw: No USB Port Error

Pat Anderson anderson5420 at gmail.com
Wed Jun 3 09:14:04 PDT 2020


Windows is fussy about the chip in the programming cable. Dan's advice to
use real FTDI cables for Windows is absolutely correct. For Linux, it does
not make any difference, cheap fake Prolific cables work great once you use
chmod to make the device readable and writable.

Pat Anderson
KD7OAC

On Wed, Jun 3, 2020 at 8:29 AM Glenn K0LNY <glennervin at cableone.net> wrote:

> I found this on the Chirp site, which indicates that the Kenwood TH-F6
> requires the two prong plug, which is the one I used, and it further states
> that the cord for the Baofeng should work on the Kenwood TH-F6, at least in
> Linux.
> https://chirp.danplanet.com/projects/chirp/wiki/CableGuide
> Kenwood Radios
> TH-F6A, TH-K2A
>
> These radios use a two-pronged cable that plugs into the microphone and
> speaker jacks simultaneously. Note: many Chinese radios such as the Wouxun,
> and
> Baofeng UV-5R use the same two prong cable as these Kenwoods.
>
> Build your own cables:
> list of 1 items
> • Miklor Site's Baofeng DIY
>  (The UV-5R cable will work for these Kenwood)
> list end
> ----- Original Message -----
> *From:* Glenn K0LNY <glennervin at cableone.net>
> *To:* Jardy Dawson <jardy72 at yahoo.com> ; Discussion of CHIRP
> <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
> *Sent:* Wednesday, June 03, 2020 10:11 AM
> *Subject:* Re: [chirp_users] Fw: No USB Port Error
>
> How does one go about doing virtual com ports in Linux?
> In windows, I have a lot of them.
> But I can really only use Chirp in Linux, as it is doable in windows, but
> difficult in Windows when it is working right, because of the fact that
> Chirp in Windows does not work well with a screenreader, I would not want
> to try and figure this out in Windows.
> I mainly use windows, and only boot to Linux for things like using Chirp,
> or working with disk partitions and the like.
> But since Chirp worked as normal in Linux with the new cable and my
> Baofeng, I know that the cable is working and Chirp is working.
> This cable has a plug in that resembles a headphone plug and a variety of
> different cords for different radios.
> One of the ones that worked for the Baofeng has two tips as the Baofeng
> cable does, but there is only one other cable with two tips and that fits
> neither radio.
> The other tips only have one plug a couple of which are too small to fit
> in the bigger jack.
> I guess I didn't try the smaller tips in the smaller of the Kenwood jack.
> Maybe the smaller plug on the radio is the important one?
> The cables aren't labeled, so I had to try them and see if they work.
> Has anyone here used a cable for a Kenwood TH-F6 with only one plug?
> Glenn
> Glenn
> ----- Original Message -----
> *From:* Jardy Dawson via chirp_users <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
> *To:* Discussion of CHIRP <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
> *Sent:* Wednesday, June 03, 2020 1:41 AM
> *Subject:* Re: [chirp_users] Fw: No USB Port Error
>
> A lot of Kenwood need to have “virtual comm ports” installed. You might
> want to check the Kenwood web site to see if that is the case here.
>
> Jardy Dawson WA7JRD
> Message sent through sub space hailing frequencies using the Universal
> Translator.
>
>
> On Jun 2, 2020, at 23:38, Glenn K0LNY <glennervin at cableone.net> wrote:
>
> 
> Well this cable was advertised to work with Kenwood, but it doesn't.
> I tried one of the supplied cables and it worked okay with my Baofeng.
> And then again none of the cables worked on the Kenwood.
> Looks like I need to get another cable, and Chirp isn't the problem.
>
> ----- Original Message -----
> *From:* D.J.J. Ring, Jr. <n1ea at arrl.net>
> *To:* Discussion of CHIRP <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
> *Sent:* Tuesday, June 02, 2020 11:56 PM
> *Subject:* Re: [chirp_users] Fw: No USB Port Error
>
> Glen,
>
> With the USB device plugged in, use a terminal and enter this:
>
> lsusb
>
> Carefully check the names of the devices. Is it really /dev/USB1 ?
>
> Remember Unix / Linux is case sensitive, /dev/USB1 is  NOT /dev/usb1 which
> is a normal device name.
>
> Let's assume you made an error and the device is ttyUSB1.
>
> In terminal:
> ls -l /dev/ttyUSB1
>
> Pay attention to the group this device belongs, to. The owner will be root.
>
> You need to be in the same group to access it.
>
> Find out what groups your user account is in by the command "groups."
>
> In terminal enter:
>
> groups
>
> Is the group that ttyUSB1 belongs to listed as one of your groups? If not
> you have to add your user to that group using the root account.
>
> Best wishes,
>
> David
> N1EA
>
>
>
> On Wed, Jun 3, 2020, 00:10 Glenn K0LNY <glennervin at cableone.net> wrote:
>
>> Well, I made a little progress with the USB problem, in Ubuntu.
>> I installed a new live Ubuntu, on a thumb drive for a friend, and I
>> installed Chirp for him, and plugged in my Kenwood and tried to download
>> from radio, and first it did nothing.
>> So I tried again, and I got the same error:
>> error no 2 cannot find ttyUSB0
>> No such file or directory.
>> And this was on a fresh install of Ubuntu 16.43 with updates installed.
>> Just like on my other computer that had the same issue.
>> So in doing a web search on the problem, I found a YouTube where the guy
>> suggested using lsusb and he found the device in his case, on USB1.
>> So I went to terminal and found the prolific on USB1
>> So then I found that in Chirp, it wasn't there before, I am fairly sure.
>> So now I no longer get that error, but it still does not download from
>> the
>> radio, it just goes to the blank Chirp screen.
>> Any ideas?
>>
>> Thanks in advance.
>> Glenn
>> ----- Original Message -----
>> From: "Glenn K0LNY" <glennervin at cableone.net>
>> To: "Discussion of CHIRP" <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
>> Sent: Friday, May 22, 2020 5:03 PM
>> Subject: Re: [chirp_users] No USB Port Error
>>
>>
>> Jim,
>> I just checked to add ubuntu-mate to the dialout and it tells me that
>> ubuntu-mate is already a member of dialout.
>> So there is a problem with it finding usb0.
>> Could it be that a different radio's cable might be using a serial
>> assignment?
>> I've used the Tytera cable via USB and Baofeng's cable via USB and it has
>> always been recognized.
>> Note, the cable I'm stuck with for now is a USB cable that should go with
>> a
>> digital radio, the Radioddity GD77-S, so I don't know if it has something
>> different to the cable.
>> I accidentally sent the Baofeng cable along with the GD77-S that I traded
>> for the Kenwood.
>> Glenn
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: "Jim Unroe" <rock.unroe at gmail.com>
>> To: "Discussion of CHIRP" <chirp_users at intrepid.danplanet.com>
>> Sent: Friday, May 22, 2020 12:51 PM
>> Subject: Re: [chirp_users] No USB Port Error
>>
>>
>> On Fri, May 22, 2020 at 1:06 PM Glenn K0LNY <glennervin at cableone.net>
>> wrote:
>> >
>> > Hi,
>> > I just got a new used radio, a Kenwood TH-F6.
>> > So I plugged in the radio using a non-Kenwood cable and I went into
>> > "radio" and download from radio and selected my radio model and USB0
>> and I
>> > get the message:
>> > error no 2 cannot open tty/usb0 error cannot locate tty/USB0.
>> > or something similar.
>> > I have used this cable and that Ubuntu with Chirp in the past for my
>> other
>> > radios, and other than different brands of radios, I have always been
>> able
>> > to do this.
>> > I know a guy who has done this to this model using the Baofeng cable
>> using
>> > a different software in Windows, not the Kenwood software, but one that
>> > they purchased.
>> > I don't recall the name, but I think it starts with an R.
>> > At any rate, I'd sooner buy a Kenwood cable than that other software and
>> > keep using Chirp.
>> > Hopefully I didn't get it mixed up with the Radioddity cable.
>> > I thought I had the right cable with the Radioddity when I sent it off.
>> > I don't know if they put the name of the associated radio on the cables,
>> > since I'm Blind.
>> > But any who, would this be an error for the wrong cable?
>> > Thanks.
>> > Glenn
>>
>> Hi Glenn,
>>
>> >From what you are describing it sounds like you Linux user doen't have
>> permission to access the port. Either run CHIRP as root or as your
>> Linus user to the dialout group.
>>
>> I also have a Kenwood TH-F6a. CHIRP programs it in "live" mode.
>>
>> Jim KC9HI
>> _______________________________________________
>> chirp_users mailing list
>> chirp_users at intrepid.danplanet.com
>> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
>> This message was sent to Glenn at glennervin at cableone.net
>> To unsubscribe, send an email to
>> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
>>
>> _______________________________________________
>> chirp_users mailing list
>> chirp_users at intrepid.danplanet.com
>> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
>> This message was sent to D.J.J. Ring, Jr. at n1ea at arrl.net
>> To unsubscribe, send an email to
>> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
>>
> ------------------------------
>
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
> This message was sent to Glenn at glennervin at cableone.net
> To unsubscribe, send an email to
> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
> This message was sent to Jardy at jardy72 at yahoo.com
> To unsubscribe, send an email to
> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
>
> ------------------------------
>
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
> This message was sent to Glenn at glennervin at cableone.net
> To unsubscribe, send an email to
> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
>
> ------------------------------
>
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
> This message was sent to Glenn at glennervin at cableone.net
> To unsubscribe, send an email to
> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
>
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
> This message was sent to Pat Anderson at anderson5420 at gmail.com
> To unsubscribe, send an email to
> chirp_users-unsubscribe at intrepid.danplanet.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://intrepid.danplanet.com/pipermail/chirp_users/attachments/20200603/a5cb69b5/attachment-0002.html 


More information about the chirp_users mailing list