[chirp_users] Need help programming my new Baofeng UV-5R using my Mac.

Patrick Varas varaspj at gmail.com
Fri Jun 20 19:01:10 PDT 2014


Hi Mike
If you haven't already, take a look at this page. It may be a driver issue.
Hope this helps.
http://www.miklor.com/COM/UV_Drivers.php

Thanks!
Patrick


On Fri, Jun 20, 2014 at 9:55 PM, Dennis Klipa <klipadk at gmail.com> wrote:

> Mike,
> My brother bought the same radio and got the same message.  We suspect the
> cable is the problem.  When we plugged in the cable to the radio while it
> was plugged into the computer (XP) and the radio went into transmit mode.
> Does yours?  I have read that there are issues with some of the cheap knock
> off programming cables.  His UV-5R also would not manually program a
> repeater frequency so it is going back to Amazon.com!
>
> On my system, Windows 7, I had to download an older driver to get it to
> work.
>
> Good luck,
> Dennis N8ERF
> On Jun 20, 2014 9:34 PM, "Mike & Kara" <white318 at me.com> wrote:
>
>> I am a new Technician class HAM licensee (KM4BED) and just bought a
>> Baofeng UV-5R from Amazon as my first radio.  A friend told me about CHIRP
>> to program the local repeaters into the radio.  I bought a programming
>> cable from Amazon at the same time.  I downloaded the Mac version of CHIRP
>> from the CHIRP website and installed it with the driver it recommended for
>> the Mac.  I cannot seem to get the computer and the radio to talk.  Can
>> anyone help?  I had the same friend help me checkout the cable and the
>> radio using his computer (he has 5 of these radios) to see if the problem
>> was the cable or the radio.  He could program my radio using my cable with
>> his Windows based computer and CHIRP.  Based on this I am assuming my radio
>> and cable are fine and there is something wrong with my computer
>> configuration.
>>
>> My computer is a MacBook Pro running Mac OS X 10.7.5 (this is the latest
>> version this hardware will support).  The version of CHIRP I am running is
>> CHIRP 0.4.0 (GTK 2.24.10, PyGTK 2.22.0, Python 2.7.2).
>>
>> This is what I am doing:
>> I start CHIRP;
>> I plug the cable into a USB port on the computer;
>> Then I plug the cable into the radio;
>> Then I turn on the radio.
>>
>> This is what happens:
>> The LED Indicator comes on RED and stays on for several minutes;
>> Then it starts blinking Off and Red for a few minutes;
>> Then it goes off.
>>
>> At that point I figure it is ready to start talking to the computer.
>> On the computer I select Radio > Download From Radio;
>> I select Port = /dev/cu.Bluetooth-Modem; Vendor = Baofeng; Model = UV-5R;
>> I press the OK button;
>> Instantly I get "An error has occurred could not open port
>> /dev/cu.Bluetooth-Modem: [Errno 16] Resource busy:
>> '/dev/cu.Bluetooth-Modem'";
>> I press the OK button.
>>
>> Then I try the other port:
>> On the computer I select Radio > Download From Radio;
>> I select Port = /dev/cu.Bluetooth-PDA-Sync; Vendor = Baofeng; Model =
>> UV-5R;
>> I press the OK button;
>> I get a box that says Cloning for a few seconds;
>> Then I get "An error has occurred Radio did not respond";
>> I press the OK button.
>>
>> Does anyone have any ideas?
>>
>> Thanks,
>> Mike
>> KM4BED
>> _______________________________________________
>> chirp_users mailing list
>> chirp_users at intrepid.danplanet.com
>> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
>>
>
> _______________________________________________
> chirp_users mailing list
> chirp_users at intrepid.danplanet.com
> http://intrepid.danplanet.com/mailman/listinfo/chirp_users
>
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://intrepid.danplanet.com/pipermail/chirp_users/attachments/20140620/e4c80931/attachment-0002.html 


More information about the chirp_users mailing list